Leef jij een (ziels)gelukkig leven of voel je je toch regelmatig ongelukkig? Heb je wel eens het gevoel ergens opnieuw te willen beginnen? Een nieuwe start te willen maken? Als je dit gevoel herkent, is het goed mogelijk dat je ziel je iets probeert duidelijk te maken. Het leven is meer dan het opvullen van leegte. Het leven wil geleefd worden om zo te achterhalen wat je levensdoel is en wat je nou echt (ziels)gelukkig maakt.

Onderstaande lijst beschrijft 8 tekenen die aangeven dat je niet in overeenstemming leeft met datgene dat je (ziels)gelukkig maakt. Misschien herken je je wel in een aantal?

# 1 Bang zijn voor de toekomst
Onze toekomst is helaas een onzekere factor in ons leven. We hebben daardoor vaak de neiging erover te piekeren en na te denken over alle dingen die fout kunnen gaan. Dit gepieker zorgt echter voor stress en spanning in ons lichaam en werkt juist averechts op ons algehele welzijn. Door in het hier en nu te leven en te genieten van elk klein moment, komen we weer in verbinding met onze ziel en datgene dat ons gelukkig maakt.

# 2 Anderen toestaan je te gebruiken
Iedereen heeft de wens lief gevonden te worden door anderen en ook wordt iedereen wel eens gebruikt door een ander. Daar leren we van. Als dit echter structureel gebeurt, is het goed om dit patroon te leren herkennen en te gaan doorbreken. Als je steeds teleurgesteld wordt, ga je op den duur denken dat het aan jou ligt. Dat er misschien iets mis is met je en deze gevoelens ondermijnen je gevoel van geluk en maken je alleen maar verdrietig. Weet wat je waard bent en kom voor jezelf op! Jij verdient het om gelukkig te zijn!

 

# 3 Niet leren van onze fouten
Iedereen maakt fouten. Door fouten te maken, groeien we en leren we waardevolle levenslessen. Het is echter niet de bedoeling dat we ons continu schuldig voelen hierover. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot faalangst en durf je dadelijk niks nieuws meer te beginnen uit angst om te falen. Accepteer dat fouten bij het leven horen en leer ervan. Bovendien kun je er vaak achteraf om (glim)lachen.

# 4 Jezelf neerhalen
Wie herkent het niet? Er is iets niet helemaal lekker gegaan en we zijn met name boos op onszelf. Onze interne criticus zeurt de hele tijd dat we het zelf schuld zijn, dat we nergens goed in zijn etc. Probeer dit stemmetje te blokkeren (hoe moeilijk dat soms ook is). Het heeft totaal geen zin om jezelf neer te halen en je wordt er alleen maar verdrietig van en dus minder gelukkig. Focus je op de dingen die wel goed gegaan zijn en geef jezelf eens wat vaker een complimentje. Door het positieve te blijven zien, komt er ook meer positiviteit op ons pad.


# 5
Een leven leiden waar je ziel niet van gaat sprankelen
Vaak denken we dat het hebben van een baan, een mooi huis, leuke spullen etc. genoeg is om gelukkig te zijn of te worden. Niets is echter minder waar. Je leven zal nog steeds leeg voelen als je niet je grenzen durft op te zoeken, nieuwe avonturen durft aan te gaan en jezelf niet blijft uitdagen om alles uit het leven te halen. Durf op zoek te gaan naar datgene dat je echt gelukkig maakt.

# 6 Ja zeggen, maar nee bedoelen
Dit is iets dat we allemaal wel eens doen: uit sociale wenselijkheid, angst of welke reden dan ook, maar goed is het zeker niet. Het ondermijnt je geluk door steeds tegen jezelf in te gaan en te kiezen voor dingen die je eigenlijk niet wilt. Als je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen, begin dan eens bij mensen waarbij je je veilig voelt. Zij zullen het echt wel begrijpen als je nee zegt omdat je iets echt niet wilt doen. Sterker nog, ze zullen het zelfs toejuichen want je zet jezelf op de eerste plaats en dat is echt niet ego├»stisch! Begin met kleine stapjes en wees niet te streng voor jezelf (zie punt 4). Zo zul je steeds meer geluk gaan ervaren.

# 7 Vasthouden aan het verleden
Helaas kunnen we ons verleden niet veranderen. Het is geweest en we kunnen erop terugkijken en de lessen leren die we ervan moeten leren. Dat is de belangrijkste voorwaarde om te groeien. Het werkt juist averechts als we maar steeds achterom blijven kijken. We worden dan, als het ware, slachtoffers van ons eigen verleden in plaats van de helden die we willen zijn. Probeer uit je verleden de kracht te halen die je nodig hebt om verder te komen in het leven en om dichterbij je ware zelf te komen. Laat het verleden geen gevangenis worden die je verhindert om gelukkig te worden.

# 8 Het vasthouden aan toxische relaties
Afscheid nemen, is moeilijk. Zeker als het gaat om mensen die je al jaren kent. Toch is het soms nodig afscheid te nemen van mensen die je eigenlijk continu proberen neer te halen en dus een enorme negatieve invloed uitoefenen op je leven. Je verdient meer en diep in je hart weet je dat zelf ook wel. Kies ook hier voor jezelf en verwijder deze mensen uit je leven. Het zal even pijn doen, maar uiteindelijk word je er een gelukkiger en positiever mens van en zet je de deur wagewijd open voor mensen die meer bij je passen. Bovendien geeft het een flinke boost aan je eigenwaarde en zelfvertrouwen.


Eigenlijk lijken al deze punten op elkaar en toch zijn ze ook verschillend. Het zijn allemaal kleine stapjes op weg naar een (ziels)gelukkiger leven, naar meer positiviteit en plezier en naar meer balans.
Jij bent het waard om de beste versie van jezelf te worden en uiteindelijk te zijn!

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

2 reacties op Een (ziels)gelukkig leven leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.