Al sinds ik heel klein ben, verslind ik boeken en tijdschriften. In al die jaren heb ik behoorlijk veel gelezen: van literaire boeken (met veel dank aan mijn Nederlands leraar die me de liefde, voor literatuur door de eeuwen heen, heeft ingegoten!), spirituele boeken, boeken over zelfontwikkeling en rouw- en stervensbegeleiding, (geschiedkundige) thrillers, gedichtenbundels, maar ook gewoon ‘ontspannende’ boeken zoals chicklits en familiekronieken. Ook heb ik in 2013 zelf een gedichtenbundel mogen uitgeven. Lezen en schrijven is echt een groot deel van wie ik ben. Van alle boeken die ik ooit gelezen heb, zijn er 5 boeken die mijn leven echt veranderd hebben en die me zeer dierbaar zijn. Omdat ze me, op zoveel gebieden, geïnspireerd hebben, deel ik ze vandaag graag met jullie.

De Alchemist – Paulo Coelho
Een van mijn meest geliefde auteurs is de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho. Het allereerste boek dat ik van zijn hand las, is het boek ‘De Alchemist’. Tot op heden is dit echt mijn lievelingsboek. Er staan zoveel prachtige levenslessen en uitspraken in die me altijd zijn bijgebleven. Het boek gaat over de Andalusische herdersjongen, Santiago, die de wereld rond wil reizen op zoek naar wereldse schatten. In een van zijn omzwervingen ontmoet hij de Alchemist van wie hij veel levenswijsheden leert. Het is een boek over het volgen van en geloven in je dromen en het geloven in je eigen lotsbestemming, maar het is ook een boek over het vinden van de ware liefde. Wat me vooral is bijgebleven aan dit boek is de uitspraak ‘Wie zich bemoeit met de bestemming van anderen zal zijn eigen bestemming nooit ontdekken”. Dit is echt mijn levensmissie geworden: Mensen inspireren en uitdagen om in zichzelf op zoek te gaan naar wat hen doet sprankelen en daardoor de beste versie van zichzelf te worden.

Mijn dinsdagen met Morrie – Mitch Albom
Ook van deze auteur heb ik een aantal boeken gelezen. Naast ‘Mijn dinsdagen met Morrie’ is ‘Vijf ontmoetingen in de Hemel’ mijn favoriete boek van deze auteur. Mijn dinsdagen met Morrie is een hartverwarmend en inspirerend boek. Het gaat over de wekelijkse ontmoetingen tussen de oude en stervende ex-hoogleraar Morrie Schwartz die met zijn favoriete ex-student Mitch Albom praat over het leven en de dood. Naast de opgedane levenslessen is het vooral ontroerend om te lezen hoe Morrie probeert om te gaan met zijn aftakelende lichaam (hij leed aan ALS) en het naderende sterven.

Tien levenslessen voor deze tijd – Hans Stolp
De pastor Hans Stolp is ook altijd een grote inspiratiebron voor me. Ik heb nagenoeg al zijn boeken gelezen en ben naar meerdere lezingen van hem geweest. Dit boek is speciaal geschreven voor de bijzondere tijd waarin we nu leven. Hans Stolp gaat in dit boek in op vragen over hoe je grenzen moet stellen en toch in je kracht kunt blijven staan, hoe je een spirituele levenshouding ontwikkelt, hoe je leert omgaan met overgevoeligheden en hooggevoeligheid en bespreekt deze vragen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Het boek is duidelijk en respectvol geschreven en is echt een aanrader!

The Shack (De Uitnodiging) – William P Young
Dit boek kwam ik, een paar jaar geleden, heel toevallig tegen in de boekwinkel ‘Waterstones’ in Engeland en op de een of andere manier trok de kaft mijn aandacht. Ik ben begonnen met lezen en ben niet meer gestopt tot ik het uit had. Wat een prachtig & bijzonder verhaal. Het boek gaat over de vader van een meisje dat vermoord is geworden in een verlaten hut in Oregon. Vier jaar na deze gebeurtenis ontvangt de vader een uitnodiging van God om naar die hut te komen. In de hut wordt hij ontvangen door 3 personen die allemaal tezamen God zijn, oftewel, God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Door deze ontmoeting doet hij nieuwe geloofsinzichten op en krijgt hij manieren aangereikt om met dit enorme trauma om te kunnen gaan. Het is allesbehalve een traditioneel geloofsverhaal, maar het raakte mij enorm omdat het een versie van God laat zien waar ik in heilig geloof: geen dogmatische entiteit die erop uit is om de mens te laten lijden en die het kwade bestraft, maar juist een liefdevolle, vergevingsgezinde en bovenal menselijke God die tussen de mensen wil staan en hun last wil meehelpen dragen. Inmiddels hebben we ook de dvd van dit boek kunnen kopen en ik ben heel benieuwd hoe ze dit boek verfilmd hebben!

Destination Simple – Brooke Mcalary
Ik houd heel erg van boeken die niet alleen een inspirerende inhoud hebben, maar er ook nog eens mooi uitzien. ‘Destination Simple’ is zo’n boek. Het sluit goed aan bij de momenteel populaire boeken over Hygge/Lykke/Lagom/Ikigai etc. oftewel het versimpelen van ons haastige leven en het te (leren) genieten van hele kleine dingen. Het boek beschrijft dat het een keuze is om ons steeds zo gehaast, burnt out en gestresst te voelen door ‘nee’ te leren zeggen, ons leven te versimpelen en ons te richten op zaken die echt belangrijk zijn. Dat we, door het maken van hele kleine veranderingen in ons dagelijkse leven, een blijvende verandering kunnen creëren. Het boek bevat veel open deuren, maar leest lekker weg, is mooi vormgegeven en geeft je genoeg handreikingen om over na te denken. Mocht je een liefhebber zijn van podcasts, dan raad ik je de podcasts van Brooke Mcalary ook ten zeerste aan!

Ik hoop dat je het leuk vond te lezen welke 5 boeken mijn leven veranderd en geïnspireerd hebben en zou graag van jou willen weten welke boeken jou geïnspireerd hebben!

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.