IMG_0381In elk mensenleven zijn er momenten dat het gewoon even niet meer gaat. Dat alles even teveel is en zwaar aanvoelt. Natuurlijk kan dit een direct gevolg zijn van een levensveranderende gebeurtenis zoals een overlijden, een ontslag of een ziekte, maar soms kan dit gevoel ook zonder reden optreden. Misschien is het een signaal van ons (mentale) lichaam dat alles even een tandje lager moet en er wat meer rust ingebouwd dient te worden. In onze huidige, vaak jachtige, maatschappij moet immers zoveel en men heeft dan vaak het gevoel mee te moeten (doen) terwijl dit wellicht niet is wat onze ziel wil. Van tijd tot tijd eens invoelen of we nog wel op de juiste weg zitten en reflecteren op wat anders kan, is dan ook zeker zinvol. Wellicht zelfs een absolute noodzaak.

Toch is dit niet zo makkelijk. Het vergt zelfinzicht, een gevoel van innerlijke rust en zekerheid en een onbegrensd vertrouwen in onszelf en onze zielsbestemming, maar ook hierbij geldt: Oefening baart kunst. Door elke dag even stil te staan bij de afgelopen dag, door dank te zeggen voor alle kleine en grote dingen die de dag heeft gebracht, door je gewaar te worden van je lichamelijke sensaties en door letterlijk en figuurlijk even stil te worden en in jezelf te keren. Als je dit vaker doet, zul je merken dat je steeds sneller dingen gewaar wordt. Het voelt alsof de afstemming op jezelf en je zielsbestemming steeds gevoeliger wordt; steeds merkbaarder. Problemen worden helderder. Je vergaart sneller inzichten doordat je steeds scherper afgesteld staat op je intuïtie en alles in het leven lijkt te stromen.

Het blijft echter een uitdaging dit gevoel, dit levensritme vast te houden. Soms val je weer terug in oude denk- en gedragspatronen. Ook dat hoort erbij. Het helpt je weer even bewust te worden van wie je bent en welk levenspad je wilt bewandelen. Het houdt je waakzaam en alert. Toch zul je merken dat je ook deze momenten sneller zult gaan herkennen en het, met de tijd, makkelijker wordt weer op het, voor jou, juiste levenspad terecht te komen. Het leven is en blijft uitdagend, maar o zo mooi als je meesurft op de golven van het leven.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.