IMG_0605

In een recent artikel van de psycholoog René Diekstra in het tijdschrift GezondNu sprak hij over het leven als een huis dat uit 5 kamers bestaat: een werkkamer, een relatiekamer, een vrijetijdskamer, een gezondheidskamer en een zingevingskamer. Om een vervuld en gelukkig leven te leiden, dienen deze 5 kamers in balans te zijn. Aan de ene kamer zal meer aandacht worden gegeven dan aan de andere kamer(s), maar ze vragen wel alle 5 om onderhoud & aandacht anders raakt je (ziels)leven uit balans. Je blokkeert dan als het ware de natuurlijke levensstroom.

Deze vergelijking zette me wel aan het denken. Besteed ik zelf wel genoeg aandacht aan deze kamers van mijn ziel? Het maakte me er wederom van bewust hoezeer we vaak geleefd worden door alles dat moet: van onszelf, de maatschappij, ons werk/baas, vrienden/familie etc. en hoe vaak dat eigenlijk indruist tegen ons gevoel van wat we eigenlijk zouden willen en wat echt bij ons past. Als we werkelijk leren luisteren naar de stem van onze ziel, zullen we, als vanzelf, genoeg tijd, aandacht & liefde doorbrengen in deze kamers  en zal ons leven in balans zijn en ervaren we geluk.

Volgens René Diekstra zouden we 4 ‘dingen’ goed moeten kunnen om een gelukkig leven te leiden: liefhebben, werken, goed omgaan met verliezen in het leven en je verantwoorden. Hij zegt dat vooral het afleggen van verantwoording essentieel is en dan niet alleen de vaardigheid daarin, maar zeker ook de bereidheid daartoe. Het verwijst naar de ontwikkeling en de ontplooiing van je ziel. Het is een vorm van psychologisch groeien dat ons uiteindelijk in staat zal stellen een gelukkig en vervuld leven te leiden.

Juist door verantwoording af te leggen kun je de keuzes en beslissingen die je maakt voor jezelf, maar ook voor de ander verhelderen en inzichtelijker maken. Daardoor maak je ze beter te aanvaarden en te begrijpen. Zelfverantwoording leidt tot fundamentele, persoonlijke inzichten waardoor je toleranter wordt naar anderen, je relaties hechter worden en je zelfkennis groeit. Het stelt ons uiteindelijk in staat een gelukkig, liefdevol en betekenisvol leven te leiden en is dat niet ieders grootste wens?

 

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.