Life is a journey
Like a ship sailing to unknown destinations
Sometimes the journey is short, sometimes longer
But in the end every ship will reach its destination and stop sailing
It has reached its safe harbour and its job is done
All that is left is acceptance and rememberance
(B. Hertog-Vromen)

Tevreden SnoetjeHoogsensitiviteit (ook wel hooggevoeligheid genoemd): voor veel hooggevoelige mensen een beladen woord. Gevoelsmatig wordt het namelijk vaak geïnterpreteerd als ‘anders zijn’  en als een ‘afwijking van wat normaal is’. Volgens de officiële definitie, die opgesteld is door psychologe Elaine N. Aron, is een hoogsensitief persoon een persoon die een gevoeliger zenuwstelsel heeft dan gemiddeld.

Een hoogsensitief persoon neemt zintuigelijke waarnemingen beter en sneller waar dan een niet hoogsensitief persoon. Waarnemingen komen ook harder binnen. Een hoogsensitief persoon raakt sneller geëmotioneerd door bijvoorbeeld kunst of muziek. Ook zijn hoogsensitieve personen vaak extra gevoelig voor grote mensenmassa’s en harde geluiden en zijn ze heel goed in het oppikken van onbewuste en onuitgesproken signalen en conflicten.

Vaak worstelt een hoogsensitief persoon met zichzelf en de wereld om hem/haar heen. Men voelt zich onbegrepen en afgewezen en ziet zijn/haar hooggevoeligheid totaal niet als een gave of een kracht. Er kunnen jaren overheen gaan voordat iemand daadwerkelijk kan accepteren dat hij/zij hoogsensitief is. Het is een weg die elk hoogsensitief persoon zal moeten doorlopen, maar die herkenbaar is voor velen. Met vallen en opstaan. Met boosheid en verdriet.

Het belangrijkste voor een hoogsensitief persoon is het in balans brengen van de (vaak) veeleisende buitenwereld met een overdaad aan externe en interne prikkels en de eigen interne wereld waarbij men zichzelf kan/mag zijn en weer rust kan ervaren.

Het is daarbij belangrijk te waken voor afzondering uit onze samenleving. Indien er ruimte is voor alle mooie kwaliteiten van hooggevoeligheid zoals een groot rechtvaardigheidsgevoel, groot inzicht, helderwetendheid, creativiteit en de intense beleving van schoonheid, kunst en natuur, kan een hoogsensitief persoon juist een waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving.